Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

10 ofte stillede spørgsmål om stomi

 
stomi stomipose stomi og lugt stomi og lyd fistell diarré diaré stomiundersøgelse tarm tarmundersøgelse tarmlyd lyd fra tarmen stomi og sport stomi og sex stomi og graviditet

Afføringen eller urinen vil normalt løbe eller falde ned i posen uden larm og støj. Det andre måske vil kunne høre er pruttelyde, som skyldes luftafgang fra tyndtarmen eller tyktarmen. Du har ikke længere mulighed for at holde på lyden ved at knibe sammen, da der ingen lukkemuskel er ved stomien. Lyde fra tarmen er som afføring stadig tabubelagt. Lidt humor kan sommetider løsne lidt op, hvis du overraskes over stomien ”snakker” med. Et nemt fif kan være at holde hånden fast mod stomien, hvis du kan nå det, og derefter langsomt fjerne hånden.

Teknikken kræver øvelse, at du selv kan gøre det uden hjælp fra andre, og at den udføres regelmæssigt og ikke kun lejlighedsvis. Det giver det bedste resultat. En velfungerende irrrigation giver dig kontrol over, hvornår du har afføring og kan minimere luftangang i løbet af dagen. Du kan drøfte med din stomisygeplejerske, om det er en mulighed for dig. Oplæringen sker via stomiambulatoriet.

4. Hvad gør jeg, hvis posen lækker?

De færreste kommer igennem et lagt liv som stomiopererede, uden der en sjælden gang optræder ”uheld”. Heldigvis kan disse langt hen af vejen forebygges med de rette hjælpemidler eller ved at få tilpasset stomibandagen til stomien, din kropsfacon og dine aktiviteter. Benyt din stomisygeplejerske til jævnlige kontroller, og tag ikke mindst kontrakt, hvis du begynder at oplever problemer.

Er uheldet ude, og posen lækker med afføring eller urin, er det altid godt at have lidt reserveudstyr enten med i tasken, liggende på arbejdspladsen eller i bilen. En fantasi de fleste forstiller sig i starten med stomi, er ”at afføringen eller urinen pludselig driver ned af mave og ben”. Ofte vil du nå at tage det i opløbet, fordi du mærker, det bliver varmt/vådt eller det ”svier” på huden under pladen.

5. Kan jeg gå i stramt tøj?

Stramt tøj med omtanke kan være med til at holde posen på plads. Undgå stramt tøj, der ”klemmer”. Det kan forhindre afføring eller urin i at falde ned i posen. Afhængig af din tøjstil vil du måske fremover tænke på, hvilke materiale tøjet skal være lavet af. Tyndt stof smyger sig lettere ind til kroppen og kan dermed ”afsløre” posen. Bodystocking som åbnes i bunden kan være en god løsning til at undgå posen flagrer. Bukser med stretchstof, eller med læg i taljen tillader at der er plads nok til posen. Mørke farver kamuflerer i forhold til lyse farver. Hold øje med dine favoritmærker og gå altid på indkøb, når du har god tid i prøverummet.

Diskretionsbælter i form af tyndt microfibrelignende materiale som trækkes over stomien, "som en trusse uden bund", kan være med til at holde posen på plads. Det kan anskaffes via den grossist hvor man får sine stomimaterialer fra, eller kontakt din stomisygeplejerske for vejledning der passer til dig.

6. Kan jeg dyrke sport, når jeg har fået stomi?

Ja! De fleste stomier anlægges i dag med skånsomme operationsteknikker, såkaldt laporoskopisk teknik. Betyder at man ikke længere har så lang en periode med løfteforbud som ved operation, hvor der åbnes med et langt lodret snit i midtlinjen af maven. Vigtigt du forhører dig hos den kirurg der har opereret dig om længden af løfteforbud, som kan variere fra 14 dage til 6-8 uger. Når perioden med løfteforbud er ovre, er det bare om at komme i gang og finde den sportsgren, der passer dig bedst. Start roligt op. Stomien kan holde til det meste. Svømning, dykning, faldskærmsudspring, løb, boldspil, gymnastik, dans og bare almindelig motionering i et motionscenter. Det er kun din grundform og andre lidelser, der sætter begrænsning. Ikke nødvendigvis stomien.

7. Er der aktiviteter, jeg bør holde mig fra?

Som hovedregel ikke! Dog kan lange rejser under fjerne himmelstrøg med dårlig hygiejne, og hvor forsyninger af stomimaterialerne kan svigte, blive for stor en udfordring. Meget fysisk betonede jobs, hvor du risiker slag på maven, eller jobs, hvor du er på tilkald med så kort varsel, at der ikke er tid til akut poseskift, kan være jobs, du ikke skal søge.

Kampsport og boksning kan ikke umiddelbart tilrådes. Ved erhvervsmæssig bilkørsel eller privatkørsel oplever nogle, at sikkerhedsselen generer stomien. Er det tilfældet, skal du undersøge, om du kan ændre på indstillingen af selen. En tynd pude over stomien under selen kan måske bruges. Måske skal selen blot flyttes lidt op på maven. Det er alt andet lige farligere at køre uden sele, så det må frarådes.

8. Går sexlivet i stå efter stomioperationen?

Nej det behøver det ikke! Der kan være en risiko for komplikationer, hvor nerver eller blodtilførelsen beskadiges ved operationen. Det kan medføre rejsningsbesvær for mandens vedkommende. Behandlingen vil typisk være medicinsk. Kvinder kan opleve tørre slimhinder. Det afhjælpes med creme, olie eller stikpillebehandling.

Bivirkninger fra kemobehandling eller strålebehandling kan genere længe efter, behandlingerne er overstået.

Andre udfordringer kan være træthed eller angst for at sygdommen der førte til stomianlæggelsen vender tilbage. Ens selvfærd kan måske i starten blive påvirket i forhold til om man stadig er attraktiv over for sin partner, eller om man tør indgå i et nyt forhold.

Stomisygeplejersken er vant til at tale om seksualitet og vil kunne hjælpe dig videre med gode råd og ved behov i samråd med kirurgen, henvise videre til andre faggrupper som eksempelvis sexolog.

9. Kan jeg blive gravid, efter jeg er stomiopereret?

Der kan komme sammenvoksninger, arvæv i underlivet, som gør, at kvinder kan have svært ved at blive gravide. Det er i dag muligt at løse ved fertilitetsbehandling. I takt med at maven vokser, kan du få behov for at ændre på størrelsen af din stomibandage. Fødslen kan ofte foregå normalt.

10. Hvad er mine rettigheder som stomipatient?

Hvis din stomi er permanent, laves der en bevilling til dækning af stomimaterialer til din hjemkommune. Det betyder i praksis, at du bestiller per brev, telefon eller per mail hos den grossist, din kommune har en aftale med. Du modtager materialerne, og regningen går til kommunen.

Du har ret til selv at vælge en anden forhandler, end den din kommune anviser. Vælger du det, skal du være opmærksom på, at der kan komme egen-betaling, hvis prisen overstiger den pris, din hjemkommune kan købe materialerne for. Enkelte tilbehørsting såsom vaskeservietter, affaldsposer og stomicremer kan kommunen vælge skal være egen-betaling. Er stomien midlertidig, vil det være den afdeling, hvor du er opereret, der udlever det, du skal bruge til at passe stomien med.

Læs mere om STOMI

  • Interview: "Tabuet var det værste"

  • Mad til dig med stomi

  • Bevillinger og tilskud ved stomi

  • Påsætning af pose (1-dels-system)

  • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM STOMI
    mere>>Bruger anmeldelser
    Kommentarer