Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Sterilisation af kvinden

 
sterilisation kvinde og prævention prævention sterilisation af kvinder anticonception

Enhver myndig kvinde, som er fyldt 25 år, og som har fast bopæl i Danmark, kan efter eget ønske og overvejelse lade sig sterilisere. Op mod 5.000 danske kvinder beslutter sig hvert år for at benytte denne præventionsmulighed i fremtiden.

Yngre kvinder mellem 18 og 25 år kan også blive steriliseret, men her gælder der dog en refleksionsperiode på 6 måneder. Indgrebet kan således først blive foretaget 6 måneder efter det tidspunkt, hvor kvinden har fået tilbudt behandling på sygehus eller i speciallægepraksis.

I visse tilfælde forudsætter sterilisation en særlig tilladelse fra et regionalt samråd, for eksempel hvis kvinden er under 18 år, hvis der for eksempel er alvorlig arvelig sygdom i familien, eller når der er risiko for kvindens liv eller helbred, hvis hun bliver gravid.

Hvem skal man kontakte?

Du skal henvende dig til din læge og anmode om at blive indstillet til sterilisation. Anmodningen og beslutningen er din. Lægen er alene din rådgiver og vejleder.

Hos lægen vil du - i forbindelse med en samtale om prævention i almindelighed og om de alternative muligheder, der kunne være anvendelige netop i din situation - blive orienteret om indgrebets omfang og karakter. Du vil også få beskrevet den risiko, der kan være forbundet med at lade sig sterilisere og de begrænsede muligheder, der er for at få frugtbarheden tilbage.

Hvis du fastholder din beslutning om at lade dig sterilisere, skal lægen og du skrive under på din anmodning, som derefter bliver sendt til det hospital eller den klinik, hvor du skal steriliseres. Du skal som udgangspunkt selv betale for sterilisationen.

Hvad sker der ved indgrebet?

Sammenlignet med sterilisation af mænd er der for kvinder tale om et lidt større indgreb, som sker via små snit gennem bugvæggen i underlivet, hvor livmoder, æggeledere og æggestokke ligger midt for. Ved operationen lukker man for passage gennem æggelederne. Derved hindres sædceller fra manden i at nå frem til det måske ventende æg. Befrugtning kan ikke længere ske ad den naturlige vej. Ægget kan altså heller ikke komme igennem æggelederen til livmoderen. Ægget går til grunde og opløses – på samme måde som alle andre modne æg, der ikke bliver befrugtet gennem hele kvindens liv.

Der er to forskellige måde at sterilisere kvinder på. I begge tilfælde sker det som regel i fuld bedøvelse under kortvarig indlæggelse eller ambulant.

Kikkertmetoden

Den almindeligste metode er den såkaldte ”kikkertmetode” ( laparoskopi ). Gennem et lille snit i huden under navlen indføres et tyndt metalrør til bughulen. Det er forsynet med lys og optik og virker som en lille kikkert. Gennem laparoskopet kan der også indføres slanke instrumenter. Æggelederne opsøges og lukkes enten ved opvarmning, brænding eller ved at klemme dem sammen med klips eller gummiringe.

Operation

I sjældne tilfælde viser det sig at være teknisk vanskeligt at sterilisere ved laparoskopi. Men så har man da stadig den gode gamle metode, hvor man ved operationen går ind gennem et lille (såkaldt bikini-snit) på tværs nedadtil på maven, finder frem til æggelederne og lukker dem. Her er der altså tale om en ”rigtig” operation, som i omfang og tid kan sammenlignes med en blindtarmsoperation.

Sterilisation af kvinden er – i modsætning til forholdene hos manden - effektiv med det samme.

Der sker ingen ændringer i din månedlige cyklus. Hormonproduktion og menstruationer er uændrede efter sterilisationen.

Er der bivirkninger?

Efter enhver operation med bedøvelse, selv nok så lille som en sterilisation, har du brug for omsorg, kærlig pleje og ro et par dage. Du kan føle dig træt, være lidt øm i maven og måske føle dig lidt udspilet på grund af luft. Men det går hurtigt over.

Du må også regne med at være øm i maven ved samleje de første gange, men I kan genoptage samlivet, så snart du har lyst.

Læg mærke til, om såret vokser fint sammen. Ellers må du tale med lægen om det.

Er metoden sikker?

Det må man nok sige ja til. Men selvom sterilisation er en af de allersikreste måde at undgå graviditet på, så er der alligevel en (meget lille) risiko for at du kan blive gravid. Det kan ske, hvis tillukningen af æggelederne ikke har været helt effektiv. Eller, hvad der måske er mere almindeligt, at kvinden uden at vide det er gravid på det tidspunkt, hvor hun bliver steriliseret. Det sker faktisk i to til tre tilfælde af 1000. Derfor skal du være opmærksom på, om menstruationerne kommer, som de plejer, især i månederne efter sterilisationen.

Kan man fortryde?

Ja - og det er der faktisk en hel del, der gør. Derfor skal du på forhånd gøre dig klart, at sterilisation stadig må betragtes som et farvel til muligheden for senere at få børn. I den forbindelse skal du tænke på, at selv om du er 100 procent sikker på din beslutning i dag, kan der ske ting senere i dit liv, som vil gøre, at du fortryder beslutningen. Og så er det måske for sent.

Ganske vist er der efter ny operation eller ægtransplantation måske muligt at blive gravid og føde børn senere. Det er bare ikke så ligetil. Tidligere forsøgte man heroisk at åbne æggelederne igen. Men det mislykkedes i mere end tre ud af fire tilfælde, hvilket må sige at være helt utilfredsstillende.

I dag kan ægtransplantion tilbydes kvinder, som tidligere er steriliseret. Efter hormonstimulation udtages modne æg fra kvindens æggestokke og befrugtes udenfor med mandens sædceller, inden de oplægges i livmoderen nedefra (”reagensglas-metoden”). På den måde lykkes det for mere end halvdelen at blive gravide. Men det er en kostbar behandling – og du skal ikke regne med at behandlingen er gratis i den situation.

Virker sterilisationen med det samme?

Ja, det gør den. Sterilisation af kvinder er effektiv med det samme. Kvinder, som af egen fri vilje og med fuld overbevisning om, at sterilisation er det eneste rigtige for hende, kan regne med at blive glade for, at det er gjort. Sexlysten vil være uændret. Ja, nogle kvinder oplever måske endda, at den bliver større, nu hvor utrygheden ved tanken om uønsket graviditet er væk for altid. Det kan være med til at styrke ikke alene det seksuelle samliv, men også samlivet som helhed.

En ting skal du huske på: Sterilisation beskytter ikke mod sex-sygdomme.

Læs mere om PRÆVENTION

 • Kortvarig eller langvarig prævention - hvad skal jeg vælge?

 • Sådan taler du prævention med din læge

 • Præventionsformer

 • Sterilisation af manden

 • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM PRÆVENTION
  Forrige: Stafylokokker
  mere>>Bruger anmeldelser
  Kommentarer