Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Rotavirus-diarré

 
børnsygdom diaré dehydrering diarré infektionen rota rotavirus rotavirus-diarré vaccination væskebehandling Baby Når barnet er sygt Når barnet er sygt Når barnet er sygt Når barnet er sygt

Rotavirus-diarré skyldes infektion med rotavirus, der forårsager cirka 40 procent af akut svær diarré hos spæd- og småbørn. Rotavirus rammer bredt, der er ikke påvist specifikke risikogrupper for rotavirius-infektion, og udsættelse for smitte er den eneste egentlige risikofaktor. Rotavirus-sygdom ses derfor hyppigst hos børn i alderen 6-24 måneder, specielt hos børn i daginstitution eller spædbørn med ældre søskende, der bringer rotavirus-infektionen med hjem. Stort set alle børn får rotavirus diarré inden fem-års-alderen, men det er meget forskelligt, hvor sygt det enkelte barn bliver i løbet af den uges tid, infektionen normalt varer.

Hvorfor får man rotavirus-diarré?

Rotavirus er ekstremt smitsomt, idet færre end 100 viruspartikler er nok til at overføre smitte. Børn med akut diarré udskiller store mængder virus i opkast og i afføring. Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt efter bleskift, opkast samt toiletbesøg i forsøget på at minimere smitte i hjemmet, i daginstitutioner og på hospitaler. God hygiejne virker mod spredningen af de fleste diarrésygdomme, men er ikke tilstrækkeligt til at forhindre smittespredning af rotavirus.

Hvordan føles rotavirus-diarré?

Rotavirus-infektion giver feber ledsaget af opkastninger, vandtynd diarré og ofte mavesmerter. Sværhedsgraden af symptomerne er afhængig af barnets alder. Det har betydning, om barnet har været smittet med rotavirus tidligere. Første infektion efter tre-måneders-alderen er oftest sværest. Den hyppigste og alvorligste følge af rotavirus-diarré er dehydrering.

Hvad er faresignalerne ved rotavirus-diarré?

Hvis barnet har mange opkastninger og diarré, kan der i løbet af timer udvikles alvorlig væsketab (dehydrering). Derfor skal man holde øje med, om barnet tisser mindre, bleen forbliver tør eller blot mindre tung. Tørst og uro er de først tegn, derefter bliver barnet tiltagende træt og slap. Mundslimhinden bliver tør, og øjnene bliver indfaldne.

Hvad kan man selv gøre?

Giv hyppigt barnet rigeligt at drikke, gerne i form af små mængder rehydreringsvæske, der indeholder en bestemt mængde sukker og salt, og som kan købes på apoteket uden recept. Større børn kan oftest behandles i hjemmet ved, at det får rigelig med væske så som vand, saft og mælk for at forebygge og behandle dehydrering.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Hos den praktiserende læge vil diagnosen oftest blive stillet udfra oplysninger om symptomer og udsættelse for smitte. Hvis sygdommens sværhedsgrad kræver at barnet bliver indlagt på hospital, vil der ofte blive taget en afføringsprøve, der undersøges for rotavirus.

Udsigt for fremtiden

Med tidlig og korrekt væskebehandling bliver børnene raske i løbet af godt en uges tid. Det er derfor yderst sjældent, at børn i Danmark dør af rotavirus-diarré, hvorimod der på verdensplan er 600.000 børn per år, der dør af sygdommen, fordi der ikke er adgang til tidlig og korrekt væskebehandling.

Hvordan behandles rotavirus-diarré?

Man giver barnet en tidlig og korrekt væskebehandling i form af små mængder rehydreringsvæske med salt og sukker, som kan købes på apoteket. Hvis sygdommen kræver indlæggelse, kan barnet få en sonde lagt gennem næsen og ned i mavesækken, eller i sværere tilfælde kan der lægges et drop og gives væske direkte i blodåren. Der findes ingen specifik medicin mod rotavirus.

Hvordan kan rotavirus-diarré forebygges?

Rotavirus-diarré kan forebygges ved vaccination. Det er vist, at rotavirus-vaccine kan forebygge 85-98% af svær rotavirus-diarré. Rotavirus-vaccine gives som dråber i munden fra barnet er seks uger gammelt - barnet skal altså ikke stikkes for at få vaccinen. Rotavirus-vaccine skal kun anvendes til spædbørn, og første dosis skal være givet inden barnet er 12-13 uger. Barnet skal have vaccinen to til tre gange, og vaccinen gives af den praktiserende læge.

Er der nogle bivirkninger?

Vaccinen består af levende svækket rotavirus, og derfor kan der efter vaccinationen være symptomer som ved let rotavirus diarré.

Hvordan kan mit barn blive vaccineret mod rotavirus-diarré?

Rotavirus-vaccination indgår ikke i det forebyggende børnevaccinationsprogram , som er dækket af den offentlige sygesikring, idet man endnu ikke i tilstrækkelig grad kender behovet herfor. Forældrene kan hos egen læge blive informeret om effekt, bivirkninger, begrænsninger og pris for vaccinationen.

Der findes to rotavirus-vacciner i Danmark. Vaccinerne fås via egen læge som receptpligtige lægemidler på apoteket. For medlemmer af Sygesikringen Danmark kan der opnås tilskud, men dette gives kun, hvis vaccinen købes på apoteket.

Læs mere om BØRNESYGDOMME

  • Tredags-feber

  • Børneorm

  • RS-virus

  • Hirschprungs sygdom

  • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM BØRNESYGDOMME
    mere>>Bruger anmeldelser
    Kommentarer