Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Molybdæn

 

Hvor vitaminer er molekyler, sammensat at et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er molybdæn et grundstof (nr. 42 i det periodiske system), det vil sige et enkelt atom. Da det kun er nødvendigt at få tilført i små mængder med kosten, betegnes det et sporstof, og denne gruppe udgør sammen med vitaminerne og mineraler mikronæringsstoffer.

Molybdæn indgår i flere enzymer. Kun godt halvdelen af molybdæn fra kosten optages, og heraf ca. 90% af optagelsen finder sted i tyndtarmen.

Hvad bruger kroppen molybdæn til?

Molybdæn er indbygget i en række enzymer (metalloenzymer), som er vigtige i svovl- og urinsyrestofskiftet. Det indgår også i B12-vitamin .

Det er muligt, at molybdæn kan medvirke til at nedsætte risikoen for huller i tænderne .

Hvor findes molybdæn i kosten?

Molybdæn findes i mælke- og kornprodukter.

Indholdet varierer betydeligt med blandt andet jordbundens indhold og dermed landbrugsafgrødernes indhold af molybdæn.

Hvor meget molybdæn har jeg behov for?

Behovet for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det menes at ligge på omkring 75 mikrogram per dag. På grund af usikkerheden er anbefalingerne dog noget højere, 75-250 mikrogram/dag til voksne, hvilket svarer til indtagelsen i en dansk gennemsnitskost.

Hvad er symptomerne på molybdænmangel?

De fleste får tilstrækkeligt gennem kosten, blandt andet gennem mælke- og kornprodukter. Dog er molybdænmangel muligvis set i enkelte tilfælde ved langvarig kunstig ernæring, hvor symptomerne viser sig som bevidsthedsforstyrrelser.

Molybdænmangel forekommer også ved en meget sjælden stofskiftesygdom, hvor man mangler den komponent, der bygger molybdæn ind i metalloenzymerne. Personer med denne sygdom bliver mentalt retarderede.

Hvad er symptomerne på overdosering af molybdæn?

For meget molybdæn kan forårsage kobbermangel og blodmangel. Dette kan give urin-syregigt lignende symptomer.

Det er dog stort set umuligt at blive overdoseret gennem kosten. En for høj indtagelse af molybdæn kan nedsætte optagelsen af kobber, og molybdæn-forgiftning er stor set identisk med kobbermangel. Symptomer kan ses allerede ved et dagligt indtag på 500-600 mikrogram.

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

  • Krom

  • Zink

  • Q10

  • Oversigt over mineraler

  • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM VITAMINER
    mere>>Bruger anmeldelser
    Kommentarer