Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Typer af lungekræft

 
lungekræft kræft typer af lungekræft kemoterapi strålebehandling

NYT om behandling af kræft

INDSÆT-BILLEDTEKST-HER

Dyk ned i Netdoktors nye magasin, 'UPDATE - Kræft'. Her fortæller overlæge Jens Benn Sørensen om den seneste udvikling inden for lungekræft. LÆS HER

Der skelnes mellem to hovedtyper af lungekræft : Ikke-småcellet lungekræft og Småcellet lungekræft .

Ikke-småcellet lungekræft

Den hyppigste hovedtype er ikke-småcellet lungekræft, der ofte forkortes NSCLC. Den ses hos cirka 85 procent af de lungekræftramte. Den kan inddeles i en række undertyper.

De mest almindelige undertyper af ikke-småcellet lungekræft er:

 • Adenokarcinom

 • Planocellulært karcinom

 • Storcellet karcinom

Dertil kommer en lang række sjældne undertyper.

Småcellet lungekræft

Småcellet lungekræft ses hos lidt under 15 procent af de lungekræftramte. Denne type lungekræft forkortes ofte SCLC.

Hvordan behandler man lungekræft-typerne?

Behandlingen af småcellet og ikke-småcellet lungekræft er forskellig, fordi sygdommene udvikler sig forskelligt og svarer forskelligt på behandlingerne.

Behandling af Ikke-småcellet lungekræft

I behandlingen af ikke-småcellet lungekræft anvendes ofte kirurgisk behandling, men kemoterapi og strålebehandling fylder også rigtig meget i behandlingen. Det er en anden kemoterapi end den, der anvendes ved småcellet lungekræft.

Man behandler de forskellige undertyper af ikke-småcellet lungekræft forskelligt. Man skelner for eksempel skarpt mellem planocellulær type og ikke-planocellulær type og indretter behandlingen derefter.

I de senere år har man desuden kunne påvise en række genetiske afvigelser i de kræftceller, der er udtaget ved vævsprøven. Disse afvigelser betyder i dag meget for, om behandlingen skal være kemoterapi eller en af flere nye typer af biologisk (targeteret/målrettet) behandling.

Behandling af småcellet lungekræft

Småcellet lungekræft bliver primært behandlet med kemoterapi og strålebehandling. Det er yderst sjældent, at småcellet lungekræft kan opereres .

Vil du vide mere

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i lungerne, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom. Her findes både en sektion om kræft i selve lungen og en sektion om kræft i lungehinden. Brug søgefunktionen for at finde de to sektioner.

Læs mere om KRÆFT

 • Stadieinddeling og diagnose

 • Personaliseret behandling af lungekræft

 • En pårørendes historie

 • Rettigher for en lungekræftpatient

 • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM LUNGEKRÆFT
  mere>>Bruger anmeldelser
  Kommentarer