Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Klamydia-infektioner

 
Klamydia symptomer klamydia hvad er klamydia kønssygdom symptomer klamydia tegn klamydia klamydia smitte klamydia i øjet hvordan smitter klamydia klamydia mænd klamydia kvinder usikker sex test klamydia test for klamydia

Chllamydia trachomatis er en bakterie , der herhjemme mest er kendt som en kønssygdom, mens den i troperne er årsag til øjensygdommen trachom. Klamydia invaderer celler primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen og formerer sig inden i cellerne. Klamydia kan også ramme cellerne i endetarmen og i øjnene. På grund af følgetilstandene skal klamydia tages alvorligt og behandles.

Sygdommen rammer især unge mennesker, men årligt tilkommer flere og flere tilfælde hos mennesker over 40 år, idet denne aldersgruppe tilsyneladende ikke kan finde ud af at bruge kondom. I Danmark påvises årligt ca. 25.000 tilfælde af klamydia. Men man frygter, at mindst dobbelt så mange er smittede. Hvis en klamydiainfektion ikke behandles, kan infektionen være skyld i ufrivillig barnløshed senere i livet. Kvinder risikerer at få en alvorlig underlivsbetændelse , der på længere sigt kan betyde, at de ikke kan få børn.

Hvordan får man klamydia?

Klamydia smitter primært ved seksuel kontakt. Mødre med en klamydia-infektion kan smitte deres børn under fødslen. Hos smittede børn kan der ses en øjenbetændelse eller i sjældne tilfælde en lungebetændelse.

Hvis infektionen giver symptomer, viser de sig 7 til 21 dage efter smittetidspunktet.

Hvordan føles en klamydia-infektion?

Infektionen er ofte symptomsvag hos begge køn, og mange har slet ingen symptomer.

Urinrørsbetændelse er hos mænd et vigtigt symptom. Der vil ofte være et klart udflåd fra urinrøret, ligesom der også kan være kløe og svie ved vandladning. Hos kvinder kan der ses øget udflåd fra skeden og være svie ved vandladning.

Klamydia-infektion i endetarmen kan give udflåd og smerter samt tendens til diarré.

Læs også: Klamydia eller Mycoplasma genitalium? Bliv klogere her!

Hvem har særlig risiko for at få klamydia?

 • Personer med mange skiftende partnere.

 • Personer, der dyrker usikker sex.

Hvad kan man selv gøre?

 • Dyrk sikker sex - brug kondom!

 • Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan undersøge og behandle dig og din/dine partnere.

Hvordan stiller lægen diagnosen klamydia?

Diagnosen kan stilles ved en podning fra urinrøret, hos kvinder også fra livmoderhalsen. Men klamydiasmitte kan også påvises i en urinprøve, hvilket efterhånden er den mest almindelige metode hos den praktiserende læge. Klamydia-infektionen minder en del om gonoré , der skal behandles anderledes. Derfor er det vigtigt at få en nøjagtig diagnose, og derfor skal man undersøges for begge disse sygdomme ved symptomer fra urinvejene. Diagnosen kan først stilles 1-2 uger efter smittetidspunktet.

Udsigt for fremtiden

 • En klamydia-infektion, som behandles i tide, har ingen følgevirkninger.

 • En ubehandlet klamydia infektion kan brede sig og hos kvinder give underlivsbetændelse og hos mænd betændelse i bitestiklerne .

 • En følgevirkning af en underlivsbetændelse kan være, at det befrugtede æg har svært ved at passere gennem æggelederen ned til livmoderen, så kvinden ikke kan blive gravid.

 • En klamydia-infektion kan udløse Reiters syndrom, men tilstanden kan også ses efter en tarminfektion. Reiters syndrom er en sjælden tilstand karakteriseret ved smerter i et eller flere led (hævede ømme led), betændelse i urinvejene, øjenbetændelse og udslet på slimhinder og hud. Tilstanden rammer overvejende yngre mænd med en bestemt vævstype.

Hvordan behandles klamydia-infektioner?

Det er vigtigt, at både du og din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Behandlingen er en tabletkur. På internet kan købes pakker med medicin, der angiveligt kan kurere både klamydia og gonoré. Du ved ikke, hvad tabletterne indeholder, og gonoré skal behandles med en injektion for at sikre, at infektionen er behandlet. Lad derfor være med at spilde penge på den slags falsk sikkerhed.

Læs mere om KØNSSYGDOMME

 • Hvad er kønssygdomme?

 • Kondomer - værd at vide

 • Kondylomer (kønsvorter)

 • Mycoplasma genitalium

 • Den gynækologiske undersøgelse

 • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM KØNSSYGDOMME
  mere>>Bruger anmeldelser
  Kommentarer