Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Svamp i hårbunden (tinea capitis)

 
Ringorm Kæledyr svamp i hår håret svamp i hovedbunden Børn Tinea capitis hovedsvam dermatofytter

Svamp i hårbunden skyldes en infektion af hårbunden med hudsvampe (dermatofytter). Hudsvampe inddeles i tre grupper efter deres foretrukne vært: jord (geofile), dyr (zoofile) og mennesker (antropofile). De svampe, der giver anledning til hovedsvamp, er oftest zoofile svampe. Det er især arterne Microsporum canis, Tricophyton verrucosum og Trichophyton mentagrophytes.Den videnskabelige betegnelse for hovedsvamp er Tinea capitis, eller Dermatophytosis capitis, i svære tilfælde kan svampeinfektionen give anledning til en knudedannelse med bylder, der kaldes kerion.

Hvordan får man svamp i hårbunden?

Svamp i hårbunden ses næsten udelukkende hos børn. Muligvis har voksne menneskers øgede talgproduktion en hæmmende effekt på svampens vækst. I de fleste tilfælde overføres smitten fra dyr (hunde, katte, kalve, hamstere og marsvin, pindsvin). De fleste pattedyr har en eller anden hudsvamp, og mange gange lever dyret og svampen i fredelig sameksistens, uden at dyret har symptomer, men derfor kan svampen godt smitte.

Børn med hovedsvamp kan også smitte andre børn og voksne.

Hvordan føles svamp i hårbunden?

Der findes to varianter af svamp i hårbunden

Hyppigst ses:

 • I hårbunden findes én eller flere skarpt afgrænsede områder, hvor hårene er knækkede, så hovedbunden ligner en stubmark.

 • Huden skæller eventuelt let, og der er ingen eller kun let irritation med minimal kløe.

 • Måske er der også ringorm i ansigtet eller på kroppen.

  Mindre hyppigt ses:

 • En enkelt op til syv til otte centimeter stor forandring med kraftig betændelsesreaktion.

 • Undertiden dannes der ligefrem en byld, et såkaldt kerion: En væskende, pusfyldt, bikagelignende forandring.

 • Som i det første tilfælde er hårene typisk knækkede.

 • Forandringen bliver ofte inficeret med hudbakterier (stafylokokker), lymfeknuderne i nakken og på halsen kan hæve og blive ømme.

 • En sjælden gang kan der være feber.

 • Sådanne forandringer skal ikke behandles med kirurgi, men med svampemidler ellers får man varige skæmmende ar i hårbunden.

Hvem har særlig risiko for at få svamp i hårbunden?

 • Børn, der har nærkontakt med dyr.
 • Landmænd med kvæg, som også kan få svamp i skægregionen.

Hvad kan man selv gøre?

Det er vanskeligt at undgå hudsvampe, da de findes overalt i vore omgivelser. Men man kan undgå, at børnene leger med dyr der har skællende runde pletter på kroppen.

Ligesom tandbørster og fyldepenne er hårbørster og kamme personlige redskaber, der ikke skal deles med andre.

Hvordan stiller lægen diagnosen svamp i hårbunden?

 • Mange andre hudlidelser kan give anledning til lignende billeder, men kræver en helt anden behandling. Derfor er det vigtigt, at lægen ikke blot stoler på sit kliniske blik, men i stedet foretager nogle videre undersøgelser, som beskrevet herunder.

 • Der kan tages svampeskrab til mikroskopi og dyrkning(http://www.netdoktor.dk/Sunderaad/undersoegelser/mikroskopiogdyrkning.htm#svampe og protozo). Eller laves svampeskrab til PCR-undersøgelse, hvorved små mængder svampe-DNA hurtigt og sikkert kan påvises. Nogle svampe flourescerer, når de lyses på med ultraviolet lys (Wood-light). Udfra dyrkningssvaret vil lægen give en målrettet behandling. Svar på dyrkning foreligger efter 4-6 uger, svar på pcr-undersøgelse efter 1-2 uger.

 • Man bliver ofte henvist til en hudlæge.

Hvordan behandles svamp i hårbunden?

med svampemidler i tabletform. Er der dannet et større kerion, kan det komme på tale at udvide svampebehandlingen med binyrebarkhormon i en kort periode. Der suppleres med svampedræbende shampoo (ketokenazol) også til resten af familien.

Udsigt for fremtiden

Det er vigtigt, at behandlingen startes hurtigst muligt for at undgå, at svampeinfektionen breder sig yderligere og for at hæmme smitterisikoen.

Ved kerion (knudedannelse) er der risiko for en vedvarende pletskaldethed og ardannelse, specielt hvis lægen fejlagtigt opfatter svampeinfektionen som en byld og derfor skærer et hul i den. Det er derfor vigtigt at blive henvist til hudlæge ved skællende hævelser i hårbunden.

Hvordan behandles svamp i hårbunden ?

Ofte med svampemidler i tabletform. Er der dannet en større kerion, kan det komme på tale at udvide svampebehandlingen med binyrebark hormon i en kort periode.

  mere>>Bruger anmeldelser
  Kommentarer