Hjem
Din placering: Hjem > sygdomme > Tekst

Halsbrand, sure opstød, mavesyre-reflux og spiserørs-katar

 
halsbrand sure opstød surt maveindhold spiserørs-katar mavesyre mavesyre-refluks

Mavesyre-reflux er betegnelsen for, at surt maveindhold glider op i spiserøret. De fleste mennesker mærker på et eller andet tidspunkt mavesyre-reflux i form af sure opstød eller halsbrand.

Tilbagevendende mavesyre-reflux er en hyppigt forekommende lidelse.

Hvad er spiserørs-katar?

Spiserørs-katar er den slimhinde-betændelse, der undertiden opstår nederst i spiserøret som følge af gentagne tilfælde af mavesyre-reflux.

Spiserørskatar kan i svære tilfælde kompliceres med sår, der i sjældne tilfælde kan bløde eller give kronisk blodmangel.

I sjældne tilfælde kan spiserørskatar kompliceres af dannelse af arvæv, der fører til forsnævring af spiserøret.

Hvad er spiserørsforsnævning?

Spiserørsforsnævring mærkes som synkebesvær eller synkestop. Dette er en alvorlig tilstand, der kræver snarlig undersøgelse og behandling.

Hvad er spiserørsbrok?

Spiserørsbrok er en tilstand, hvor den øverste del af mavesækken er gledet op gennem hullet i mellemgulvet, hvorpå mellemgulvets muskelfibre ikke kan presse sammen om spiserørets nederste del. Den nederste del af spiserøret står derfor åbent i stedet for som normalt at være lukket.

Hvorfor løber der mavesyre op i spiserøret?

Nederst i spiserøret sidder der en lukkemuskel. Endvidere passerer denne del af spiserøret gennem et hul i den muskelplade, der hedder mellemgulvet. Mellemgulvet forstærker på denne måde spiserørets lukkemuskel, således at systemet fungerer som en slags envejsventil.

Hvis envejsventilen ikke fungerer ordentligt, vil mavesyren kunne glide op spiserøret. Denne tendens øges, hvis mavesækken indeholder megen mavesaft eller mad, eller hvis der samtidig er noget, der klemmer på mavesækken.

Hvordan føles mavesyre-reflux?

 • Smertende, brændende eller svidende fornemmelse i mellemgulv, bag brystbenet eller i halsen.

 • Nogle får opstød helt op i svælg og mund.

 • Enkelte har tilfælde med åndenød og hæshed på grund af udtalt tilbageløb af surt maveindhold, der generer svælg og luftveje.

Hvad kan man selv gøre for at undgå mavesyre-reflux?

I mange tilfælde er der ingen kendt årsag til denne tendens, men i en del tilfælde er en eller flere af nedenstående faktorer medvirkende årsag.

 • Ved overvægt presser fedtet i bughulen mavesækken sammen. Herved er der forhøjet tryk inde i mavesækken. Maveindhold vil derfor have tendens til at blive presset op i spiserøret. Vægttab reducerer tendensen til mavesyre-reflux.

 • Risikoen for mavesyre-reflux stiger, jo mere mavesækken er udspilet af mad. Risikoen vil derfor øges efter store og især fede måltider, hvor maden er længe i mavesækken, før den passerer videre til tarmen. Især chokolade, peppermynte, kaffe og alkohol hæmmer lukkemusklens funktion.

 • Hvis man undgår at overfylde sig, reduceres risikoen for mavesyre-reflux. Læs sunde råd om halsbrand efter måltidet . Ved forstoppelse er der øget tendens til mavesyre-reflux.

 • Rygestop kan også reducere risikoen for mavesyre-refluks.

 • Når man ligger ned, kan tendensen til mavesyre-reflux forværres på grund af tyngdekraften. Dette kan afhjælpes ved at bruge en ekstra hovedpude eller at lægge et par bøger under sengebenene i hovedenden.

 • Under graviditet presser den forstørrede livmoder mavesækken sammen. Herved er der forhøjet tryk inde i mavesækken. Maveindhold vil derfor have tendens til at blive presset op i spiserøret. Endvidere fører den ændrede hormonbalance til en generel afslapning af spiserørets lukkemuskel.

 • Er symptomerne på mavesyre-reflux sjældne, for eksempel mindre end fem dage per måned, kan man benytte sig af håndkøbsmedicin fra apoteket.

Hvordan stiller lægen diagnosen mavesyre-reflux og spiserørs-katar?

Symptomerne på mavesyre-reflux kan være så tydelige, at man umiddelbart kan stille diagnosen ved blot at tale med patienten.

Er der tvivl om diagnosen, eller er der hyppige eller meget generende symptomer, bør der udføres en gastroskopi (mavekikkert-undersøgelse). Her kan man se, om der er spiserørs-katar, spiserørsbrok eller mavesår.

Man kan også registrere surhedsgraden nederst i spiserøret i løbet af en 24 timers periode med transportabelt udstyr. På denne måde kan man vurdere antal og varighed af episoder med mavesyre-reflux.

Endelig kan man vurdere spiserørets lukkemuskel ved at måle trykket i spiserøret med en metode, der kaldes spiserørs-manometri.

Symptomerne ved mavesyre-reflux kan forveksles med mavesår , hjertesmerter (angina pectoris), muskelsmerter, rygproblemer, forstoppelse , irriteret tyktarm , galdesten og bugspytkirtel sygdom med mere. Undertiden er det derfor også nødvendigt at undersøge for disse tilstande.

Hvordan behandler lægen mavesyre-reflux, sure opstød, halsbrand og spiserørs-katar?

Den vigtigste behandling er medicin. Ved hjælp af syrehæmmende medicin vil man effektivt og sikkert kunne hindre symptomerne og komplikationerne ved mavesyre-reflux i langt de fleste tilfælde.

I udvalgte tilfælde kan man, hvis patienten ikke vil tage medicinen i længere tid, tilbyde en operation, der forstærker spiserørets lukkemuskel (fundoplikation).

Læs mere om MAVE-TARM

 • Kronisk tarmbetændelse (Crohns sygdom)

 • Behandling af sure opstød og halsbrand

 • Av min mave - om irriteret tyktarm

 • Tarmskylning

 • SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM MAVE-TARM
  mere>>Bruger anmeldelser
  Kommentarer